Grundlagt 1978
JU-JITSU
SELVFORSVAR
En sport for livet
Vejledning til dig, der vil træne selvforsvar
eller kampsport
Find først det rigtige system ved at gøre dig klart, hvad der er vigtigst for dig. Du starter med at tage stilling til to ret enkle ting, nemlig:
-
Du kan lide at konkurrere og at slås og er mindre fokuseret på at opnå en fysisk selvforsvarsevne i truede situationer. Du ønsker ikke at arbejde med strategier for din personlige sikkerhed, men det sportslige er mere vigtigt: Vælg en kampsport.
Kampsport kan være mange ting. Inden for f.eks. karate er der snesevis af valgmuligheder. Nogle karate-systemer er meget forskellige, så sæt dig ind i stilarterne for hver kampsport. Hver eneste kampsport har sit særkende. Men fælles for dem er, at man vælger kampsport, fordi man kan lide at slås og af idrætslige grunde.
-
Du går målrettet efter at lære at forsvare dig mod overgreb og øge din personlige sikkerhed. Sportslig kappestrid er mindre vigtig. Vælg selvforsvar.
Du vælger selvforsvar af sikkerhedsmæssige grunde, men der er mange veje. En af dem er om du ønsker en samlet styrkelse af din personlige sikkerhed, eller om du er tilfreds med udelukkende at fokusere på at opøve kampteknikker. Du skal forlange at få klubbens samlede strategi for selvforsvar og for at lære dig at forsvare dig.
I praksis bliver dit problem, at næsten alle kampsporter kalder sig selv for selvforsvar. Ved at læse afsnittet på denne hjemmeside om fordelle på kamspport og selvforsvar, kan du bedre finde rundt i tingene. Læs på Selvforsvar, kampsport m.v.
Du ved nu, hvad du vil træne og hvorfor, og næste skridt bliver at finde den klub, der kan hjælpe dig, og hvor du vil føle dig godt tilpas. Er du stadig i tvivl om, hvad der er hvad, er det en god idé at bruge ekstra tid på Leksikon over orientalske kampformer. Her finder du nok de fleste informationer.
Når du har fundet det rigtige system (karate er et system, ju-jitsu er er system, det samme gælder for taekwondo, kung-fu, krav maga, judo, kendo, aikido). Hvert system har en ofte lang række stilarter, der har afgørende forskelle. I karate er der mindst5 50 forskellige stilarter, i ju-jitsu er der her i landet ca. 10 ofte meget forskellige stilarter, i aikido 3-4 forskellige osv. På internationalt plan er der langt flere forskellige stilarter. Det er ikke nyt. Allerede da karate blev konstrueret i Japan i 1922 (karate er ikke en klassisk japansk kampform) var der et par år efter 5 stilarter. Da samuraistanden i Japan blev opløst i 1860'erne var der antagelig over 700 stilarter inden for ju-jitsu.
Det er vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad det er for en stilart, du vælger. Dvs. den klub, du vælger. I Gentofte Selvforsvars Klub træner vi stilarten Goshin-Jitsu, selvforsvarskunsten. Det er en situationstilpasset ju-jitsu, hvor der ikke er nogen form for konkurtrencesport. Se nærmere under Hvad træner vi.
Se også Tjekliste for valg af klub.